ARI BÖLME NASIL YAPILIR ?

Arı Bölme

sevgili okurlarımız, bugün sizlere arı bölme nasıl yapılır onunla ilgili olarak. Arı bölme işlemi ilkbaharın erken dönemlerinde başlayıp, sonbahara  kadar devam etmektedir. Tabi ki bu bölme işlemleri arıcılık çalışmalarının yapıldığı yere göre değişmektedir. Örnek verecek olursak Antalya ilinde Nisan başlarında  bölme yapılırken Kars ilinde ise Haziran başı gibi arı bölme yapmanız gerekebilir.

 

Arı bölme, elinizde ana arı olmasına göre ve ana arı olmamasına göre değişmektedir ve bölme işlemini buna hususa göre yapacağız. Eğer elinizde hazır ana arı yoksa veya herhangi bir yerden ana arı almadıysanız elimizdeki imkanlar dahilinde arı bölme yaparak ana arı elde etme işlemi yapacağız.

arı bölme 1

 

 

Elimizde ana arı yoksa arı bölme; konuyu örnek vererek anlatırsak , örneğin 7 çerçevelik bir arı kovanımız var ve bu kovanı bölmek istiyoruz, İlk önce boş bir arı kovanını bu bölünecek arı kovanını yanına getiriyoruz. Ardından 7 çerçevelik bölünecek arı kovanındaki yaklaşık olarak 3 çerçevesini bu boş kovana alıyoruz. Tabi ki burda dikkat etmemiz gereken husus almış olduğumuz peteklerin günlük yumurta olmalı çünkü günlük yumurtalardan işçi arıların ana arı yapmasını sağlayacağız. Boş kovana aldığımız bu 3 peteğin sağına ve soluna elimizde ballı peteklerden var ise bunlardan birer tane koymalıyız eğer yoksa şurup ile besleme yapabiliriz. Ballı çerçeve koysanız dahi yine siz şurup ile besleme yapınız. Bu işlemi yaptıktan sonra yaklaşık olarak 4-5 gün sonra işçi arılar bu günlük yumurta gözlerinden mutlaka ana arı memesi asacaklardır. Bunların içinde en büyük ve sağlıklı olanlardan 3 tanesini bırakıp diğerlerini imha edebiliriz.

 

 

 

arı bölme 2Elimizde ana arı varsa arı bölme; geçen yıldan kalan ana arılarınız var veya ana arı temini yaptığınız bir yerden ve ona göre şu şekilde yapabilirsiniz. Yine yukarıda anlattığımız bir şekilde arıyı bölme işlemini yapınız ve yeniden anlatmaya gerek yok. Bu şekilde bölme yaptıktan elimizde bulunan ana arıyı kendi kafesi ile birlikte iki çerçeve arasına gelecek şekilde koyabiliriz. Bu kafesin içinde bulunan arı kekini arılar yiyeyerek ana arıya ulaşırlar ulaşana kadar işçi arılar bu ana arının kokusuna ve kendisine alışır ve bu şekilde ana arıyı kabul etmeye başlarlar.