ARICILIĞA BAŞLARKEN

 

ARI KOLONİSİ 3 BİREYDEN OLUŞUR


1. Ana Arı :  Arı kolonisinin kraliçesi ve kontrolünü sağlar. Kraliçenin temel görevi kolonide üremeyi sağlamak ve koloninin bütünlüğünü sağlamaktır. Aslında bir arı kolonisinin gücünü, sağlığını ana arı belirler. Ana arı ne kadar güçlüyse, yumurtlama kabiliyeti ne kadar kuvvetli ise, koloni o kadar güçlü olur. Ana arılar mümkün olduğunca genç olmalıdır. Genç ana arının yumurtlama potansiyeli daha yüksektir. Ana arı en geç 2 senede bir değiştirilmelidir. Arılar kraliçe üretimini sandıktaki normal işçi larvasını arı sütü ile besleyerek sağlarlar. Arı sütü ile beslenen işçi arılar kraliçe olarak büyürler ve uygun şartlarda oğula çıkma eğilimi gösterirler. Bazen de koloni kendi ana arısını değiştirmek amacıyla ana arı üretir.

 

ana rı

Herhangi bir kraliçe, karlı ve başarılı arıcılık için yeterli değildir. Çağdaş arıcılık kurallarında kaliteli damızlık değeri olan genç ana arının kullanılması başarı için ilk şarttır. Diğer tüm şartlar yerine getirildiğinde iyi bir ana arı günde 2000 adet yumurta yumurtlayabilir. Dİğer şartlar ise; Koloniye yeterli bal ve polen akışının olması, kovanın gücü, hava durumu gibi şartlardır. Bu durumlardan herhangi biri veya bir kaçı olmadığında ana arının performansı düşmektedir. Bazen de ana arı yumurtlayacak alan bulamamaktadır. Bunun en belirgin sonucu, nektar akımı olduğunda görülmektedir. Nektar geldiğinde petek gözlerine bal koyan işçi arılar, ana arıya yumurtlayacak alan bırakmamaktadırlar. Bunun çözümü için bazı arıcılar, kuluçkalığı üsk kata alıp, katı alta alma gibi yöntemler kullanmaktadırlar. Normal şartlarda 3-4 yıl ömrü olan ana arının mümkünse her yıl, mümkün değilse 2 yılda bir değiştirilerek genç ana arılarla çalışılması başarının en önemli kurallarından biridir. 


2. İşçi Arı :  Yumurtadan larva ve toplam hücreden çıkma zamanı toplamda 21 gün olan işçi arılar, adı üzerine koloninin tüm işlerini yerine getiren bireylerdir. Bal toplama, petek örme, ana arıyı besleme, kovan temizliği vb. tüm iş ve işlemleri işçi arılar yerine getirir. Yaz döneminde 42 gün olan ömürleri boyunca, ilk 21 gün kovanın içindeki görevleri üstlenirler, bu görevler bekçilik, petek örme, mum salgılama vb. görevlerdir. Sonraki 21 fünde ise nektar, salgı, polen, su ve propolis toplama görevleri için kovan dışında görev alırlar. Arı sütü ve balmumu genç arılardan salgılandığı için, görevlerinin ilk döneminde kovan içindeki iş ve işlemleri gerçekleştirirler. işçi arıların kovan içi ve dışı olmak üzere aldıkları görevler tamamen yaşlarıyla ilgilidir. 

 

 

  3. Erkek Arı : Açıkçası ana arı ile çiftleşme dışında hiç bir işe yaramayan ve kovanda hazırcı olarak yaşayan, işçi arıların getirdikleriyle geçinen erkek arıların yumurtadan erişkinliğe geçiş süresi 24 gündür. Ana arı ve işçi arının tersine, erkek arı dölsüz yumurtadan oluşur. Oğul dönemi bittikten sonra erkek arılar kovanlardan atılarak ölüme terk edilirler. Erkek arıların zehir bezleri ve iğneleri yoktur ve kendilerini savunamazlar. 

 

ARICILIĞA BAŞLARKEN :)

 Başlangıç Maliyeti : Arıcılığa yeni başlayacak arkadaşlara özellikle tavsiyem şudur ki mutlaka ilkbaharda başlasınlar. İdeal olanı 2 veya 3 kovan ile başlamaları.  Bahar aylarında 1 kovan arı yaklaşık 400-450 tl. 3 boş kovan katı ve çerçeveleri ile birlikte 140-150 tl. Arıcı maskesi yaklaşık 25 tl.,  iyi bir körük 40 tl., eldiven 10 tl., çeki demiri 10 tl. olmak üzere 3 kovanlık bir başlangıç için yaklaşık 2000 tl.lik bir bütçe ayırmanız gerekmektedir. 

Arı Kovanı: Arıcılığa yeni başlayacak arkadaşlara özellikle tavsiyem şudur ki mutlaka ilkbaharda başlasınlar. İdeal olanı 2 veya 3 kovan ile başlamaları. 

ari-kovani

 

Arıcılık bir hastalıktır. Bir bulaştımı kolayla iflah olmazsınız :)  Bir koloninin en belirleyici özelliği kraliçedir. kraliçe ne kadar genç, doğurgan ve kaliteli olursa, koloni o kadar büyük, balcı ve sağlıklı olur. En geç 2 senede bir ana arıyı değiştirmenizi öneririm.  

Arı Irkı : Arı ırkı olarak da  karniyol ve buckfast  balcıdır. Daha az oğula eğilimli oldukları için son dönemde arıcılarımız bu ırka yönelmişlerdir. Ancak bu topraklar için en ideali anadolu ırkıdır. Eğer bir anadolu ırkı edinecekseniz kuzey anadolu ırkını tavsiye ederim. Ancak anadolu ırkı biraz oğulcudur, çabuk çoğalır ve koloni bölündüğü için bal verimi düşüktür. Sakin ve bal verimi yüksek olsun derseniz karniyol tavsiye ederim. Güvenilir bir arıcıdan istediğiniz ırkı satın alabilirsiniz. 

Arılık ve Bölge Seçimi :  Başarılı bir arıclıık için en önemli unsurlardan bir tanesi de arcılık yapacağınız bölgedeki nektar akımının sürekli ve bol olması gerekli. Özellikle salgı balı veren ağaçlar yönüyle (çam, kestane, ıhlamur, akasya vb.) bol ve verimli olan bölgeleri seçmelisiniz. Nektar mevsimi haziran ayı ile birlikte başlar ve eylül sonuna hatta bazen ekim ayının sonuna kadar devam eder. Sürekli ve birbirine devam eden nektar akımı olabilecek bölgeleri seçebilir veya mobil arıcılık yapabilirsiniz. Nektar akımı olan bölgede arılık edinebilirseniz, bal verimi kat ve kat artacaktır. 

Arı Ürünleri :  Arıcılığı sadece bal üretimi olarak düşünmeyin. Balın yanında propolis, ara sütü, ana arı, balmumu, polen ve hatta arının kendisi de iy ibir gelir kaynağıdır. Sadece arıcılık yaparak ev geçindiren binlerce arıcı var. Bu işi bilimsel ve profesyonel yapmalısınız.

Ne kadar Kazanırsınız ?  Kazanç kısmı tamamen balınızın kalitesi ve pazarlama ile alakalıdır. Eğer siz müşteriye direk kendiniz satabilirseniz daha iyi kazanırsınız. Organik bal üretir ve iyi bir pazar elde edebilirseniz kilosunu 70 ila 150 TL. arasından pazarlayabilirsiniz.